Ροή Άρθρων

Διεκδίκηση της εκ νέου ενεργοποίησης της διαδικασίας νομιμοποίησης των λιμενικών έργων από τους Δήμους και διερεύνηση της δυνατότητας εξαίρεσης των Δήμων από την καταβολή προστίμων αυθαίρετης χρήσης

PDF μορφή

                                                   

     ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ                              Λαμία,   13/02/2017

          ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                            Αρ. πρωτ:   123

Δ/νση

:

Λεωνίδου 6 & Πατρόκλου

 

 

 

 

 

Λαμία – 35100

 

 

 

Τηλ.

Φαξ

Ε-mail

:

:

:

22310 27368

22310 24428

info@pedstereas.gr

Προς

 

 

:

 

 

1. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης

κ. Παπαδημητρίου Δημήτριο

Νίκης 5-7,

10180 Αθήνα

2. Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη

Ακτή Βασιλειάδη,

Πύλη Ε 1 - Ε 2,

185 10 Πειραιάς

 

 

 

Κοιν

:

  1. ΚΕΔΕ (ηλεκτρονικά)
  2. Π.Ε.Δ. χώρας (ηλεκτρονικά)
  3. Δήμους Στερεάς Ελλάδας (ηλεκτρονικά)

                      

Αξιότιμοι κύριοι,

Σύμφωνα με τις παρ. 9 και 10 του άρθρου 27 του Ν. 2971/2001 (ΦΕΚ 285Α’/2001) ισχύουν τα κάτωθι:

«…9.  Για έργα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 και έχουν γίνει πριν από την ισχύ του παρόντος νόμου στον αιγιαλό, την παραλία ή τη θάλασσα, χωρίς άδεια ή με υπέρβαση αυτής, είναι δυνατόν μετά από αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης, να εκδοθεί γι' αυτά η σχετική άδεια κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 του παρόντος νόμου, εφόσον δεν παραβιάζονται οι ισχύουσες σχετικές διατάξεις, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις έκδοσης της άδειας αυτής και υποβληθεί προς τούτο αίτηση στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ισχύ του παρόντος νόμου. Η αίτηση αυτή συνοδεύεται από τεχνική περιγραφή του έργου, τοπογραφικό διάγραμμα 1:500, φωτογραφίες και χάρτη της ευρύτερης περιοχής με την ακριβή θέση του έργου. Εντός περαιτέρω αποκλειστικής προθεσμίας ενός έτους απαιτείται, για την έκδοση απόφασης του Υπουργού Οικονομικών επί της πιο πάνω αίτησης, η υποβολή των δικαιολογητικών, που προβλέπονται από το άρθρο 14. Για τη νομιμοποίηση των πιο πάνω έργων καταβάλλεται προηγουμένως η αποζημίωση για την αυθαίρετη χρήση του αιγιαλού ή παραλίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

10. Προκειμένου για έργα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 τα οποία έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία ή τη θάλασσα μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., η κατά την προηγούμενη παράγραφο αίτηση έκδοσης της σχετικής άδειας μπορεί να υποβληθεί μέσα σε δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου…..».

Επίσης με το άρθρο 15 του Ν. 3554/07, ΦΕΚ-80 Α’, ορίζεται ότι : «Στους έχοντες το δικαίωμα νομιμοποίησης αυθαί­ρετων αλιευτικών καταφυγίων και άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων που έχουν κατασκευαστεί από φορείς του Δημοσίου στον αιγιαλό, όπως το δικαίωμα αυτό προβλεπόταν από τις διατάξεις των παραγράφων 9 και 10 του άρθρου 27 του ν. 2971/2001 (ΦΕΚ 285 Α΄) και τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 16 του ν. 3220/2004 (ΦΕΚ 15 Α΄), παρέχεται εκ νέου προ­θεσμία δώδεκα (12) μηνών για την άσκησή του από τη δημοσίευση του παρόντος…. ».

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι Δήμοι έπρεπε εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) ετών από την υποβολή σχετικής αίτησης νομιμοποίησης και μέχρι 31/12/2013 να καταθέσουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για έκδοση απόφασης νομιμοποίησης αυθαίρετων λιμενικών κατασκευών ή εγκαταστάσεων εντός του αιγιαλού, αφού προηγουμένως καταβάλλουν αποζημίωση για αυθαίρετη χρήση. Αποζημιώσεις, οι οποίες σημειωτέον αποτελούν στην πλειοψηφία τους δυσβάστακτα ποσά.

Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη αφενός το περιορισμένο δυναμικό, που διέθεταν τότε και συνεχίζουν να διαθέτουν και σήμερα οι Δήμοι και τις πολλαπλές υποθέσεις που καλούνται να διαχειριστούν κι αφετέρου τα πενιχρά οικονομικά κονδύλια που πλέον διαθέτουν, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει ως άμεση συνέπεια τη δραματική μείωση εσόδων για τη δυνατότητα ανάθεσης μελετών (τοπογραφικές, περιβαλλοντικές κλπ), πρέπει να καταστεί αντιληπτό ότι υπάρχουν σημαντικά έργα και εγκαταστάσεις, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθούν σε προηγούμενες αιτήσεις νομιμοποίησης, πλην όμως η διατήρησή τους κρίνεται απαραίτητη.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας με αριθμό 8/10-02-2017, αιτούμαστε να εξετάσετε θετικά:

  1. Την εκ νέου ενεργοποίηση των διατάξεων, που αφορούν σε δυνατότητα υποβολής αιτήσεων νομιμοποίησης υφιστάμενων λιμενικών έργων από τους Δήμους,
  2. την πρόβλεψη νέας διάταξης που να διευρύνει το χρονικό ορίζοντα υποβολής πλήρους φακέλου από τους Δήμους από δύο (2) σε τουλάχιστον πέντε (5) έτη, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λόγω αλλαγής διοικήσεων και νέων στόχων που τίθενται, να καθίσταται ανέφικτη η έγκαιρη ανάθεση των απαιτούμενων μελετών για την ωρίμανση και αξιολόγηση των φακέλων, και
  3. τη διερεύνηση της δυνατότητας εξαίρεσης των Δήμων από την καταβολή του προστίμου αυθαίρετης χρήσης, καθώς αφενός πρόκειται για έργα που εξυπηρετούν τη διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα των εγκαταστάσεων και αφετέρου οι Δήμοι αποτελούν τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρησή τους. 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

 

 

 

 

ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ

 

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon 8_nomimopoiisi_limenikon_ergon_13-02-2017.pdf405.35 KB