Ροή Άρθρων

Γνωρίστε την Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας μέσα από το έργο της ....

PDF μορφή
Γνωρίστε την Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας μέσα από το έργο της ....
 
H Π.Ε.Δ. (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Στερεάς Ελλάδας ιδρύθηκε το 2011 και προήλθε από την συνένωση των έως τότε Τ.Ε.Δ.Κ. (Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων) Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
Έχει έδρα στη Λαμία (Λεωνίδου 6 & Πατρόκλου).
Για την παρούσα αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023 Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. είναι ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης.
Αποφασιστικά Όργανα της Π.Ε.Δ. αποτελεί το 21μελές Διοικητικό της Συμβούλιο και η 5μελής Εκτελεστική της Επιτροπής.
Στους σκοπούς της Π.Ε.Δ. περιλαμβάνονται τα κάτωθι αντικείμενα:
α) Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Δήμων μελών της.
β) Η προαγωγή του θεσμού του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης και η συνδρομή στην επίλυση ζητημάτων τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα.
γ) Η συστηματική ενημέρωση και επιμόρφωση του προσωπικού και των μελών, των οργάνων των δήμων, με σκοπό την αποδοτικότερη λειτουργία τους, προς όφελος του πολίτη.
δ) Η συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και άλλους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, εντός και εκτός Ελλάδας, για την ανάπτυξη του θεσμού της αυτοδιοίκησης και την προώθηση των ζητημάτων που τους αφορούν.
ε) Η ενίσχυση και υποστήριξη των πρωτοβουλιών που προωθούν την αποκέντρωση, την τοπική ανάπτυξη και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
στ) Η ανάληψη δράσεων και ενεργειών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή.
Η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει με προτάσεις σε όλα τα νομοσχέδια που αφορούν σε θέματα αυτοδιοίκησης ή σε θέματα που αφορούν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες.
Έχει πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση για την άρση της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας από το ΕΣΠΑ και μάλιστα σε συνεργασία με την Περιφέρεια κατάφερε να πετύχει αύξηση των πόρων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας κατά 121% για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 (426 εκ. €) σε σχέση με την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 (193 εκ. €).
Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα σεμιναρίων για τους υπαλλήλους και τους αιρετούς, με περισσότερους από 500 συμμετέχοντες την τελευταία τριετία.
Αναδεικνύει συνεχώς και συνδράμει στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου (2021) στη Βόρεια Εύβοια, τη Δωρίδα και τη Λοκρίδα, η Π.Ε.Δ. προέβη στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη στήριξη των πληγέντων Δήμων. Ήδη έχει προμηθεύσει με 160 κάδους απορριμμάτων τους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού για την αντικατάσταση εκείνων που κάηκαν. Προβαίνει επίσης στον ελαιοχρωματισμό του συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκειακές τάξεις Αγίας Άννας. Η χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης που θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό της Π.Ε.Δ. θα ξεπεράσει τις 100.000 €.
Ενώνει δυνάμεις με φορείς για να καταφέρει ακόμη περισσότερα για τη Στερεά Ελλάδα, με την πλέον πρόσφατη επιτυχία μιας τέτοιας κοινής προσπάθειας να αποτελεί η φιλοξενία του Rally Acropolis 2021.
Συντονίζει τη δράση των Δήμων με σκοπό να υπάρχει κοινή δράση, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και διάχυση καλών πρακτικών.
Συμμετέχει στον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΣΚΑΠΑΝΗ ΑΕ, από κοινού με την Περιφέρεια, με σκοπό να υποστηριχθούν οι Δήμοι στην προσπάθειά τους να ωριμάσουν και να εκτελέσουν έργα που θα αλλάξουν τη ζωή των πολιτών.
Διεκδικεί ακόμη περισσότερα για να γίνουν οι Δήμοι πιο σύγχρονοι, πιο λειτουργικοί, πιο αποδοτικοί προς όφελος των πολιτών.
Επιδιώκει και αναπτύσσει συνεχώς νέες συνεργασίες, που έχουν στόχο την ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας και την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ενημερωθείτε πλήρως για το έργο και τις πρωτοβουλίες της Π.Ε.Δ. μέσω της ιστοσελίδας μας www.pedstereas.gr
Επικοινωνήστε μαζί μας στο email info@pedstereas.gr
Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο!